OLFA Nóż SK-12

OLFA Nóż SK-12

Nierdzewny, wykrywalny nóż bezpieczny z certyfikatem NSF®

Nóż przeznaczony dla osób pracujących w miejscach, gdzie rozcinane są tekturowe opakowania: marketach, magazynach, na liniach technologicznych itp.

  • Ostrze po wysunięciu i wbiciu w karton utrzymuje się w położeniu wysuniętym w wyniku tarcia o przecinany materiał. Ostrze chowa się natychmiast po utracie kontaktu z przecinanym materiałem /lub gdy wypuścimy nóż z ręki/ eliminując niebezpieczeństwo pozostawienia noża z wysuniętym ostrzem ;
  • Nierdzewne ostrze i uchwyt umożliwiają pracę w wilgotnym środowisku a "otwarta" prowadnica ostrza ułatwia mycie i dezynfekcję narzędzia - również przy wykorzystaniu podchlorynu sodu, często wykorzystywanego do mycia i dezynfekcji urządzeń m.in. mających kontakt z żywnością.
  • Na końcu rękojeści wykonano otwór, który można wykorzystywać  do powieszenia noża na ścianie, przypięcia linki  itp. Na rękojeści jest też miejsce na indywidualne oznaczenie noża  /numer, nazwa/ przy pomocy nadruku lub grawerowania. Półkoliste wycięcia w rękojeści zapobiegają wyślizgnięciu się noża z dłoni.
  • Do wymiany ostrza nie są potrzebne żadne dodatkowe narzędzia. Przesuwając suwak do przodu ustawiamy w jednej lini strzałki na obudowie z podłużnym wycięciem w ostrzu i podnosimy suwak do góry, uwalniając w ten sposób ostrze.
Rękojeść oraz ostrze noża SK-12 zostały wykonane w całości z magnetycznej stali nierdzewnej. Stal nierdzewna  jest zazwyczaj niemagnetyczna i do tego charakteryzuje się słabym przewodnictwem. Stanowi to utrudnienie dla  przemysłowych systemów detekcji metali przeznaczonych do przetwórstwa spożywczego oraz przemysłu farmaceutycznego.
Dzięki magnetycznej stali nierdzewnej użytej do produkcji  noża SK-12 jego wykrywalność przez systemy detekcji metali instalowanych w zakładach objętych wymogami reżimów ISO i systemu HACCP /Hazard Analysis and Critical Control Points/ związanych z higieną środków spożywczych i łańcuchów dostaw żywności jest o wiele bardziej skuteczna -  szczególnie w porównaniu z systemami stosującymi przy produkcyjnych liniach technologicznych modyfikowane tworzywa sztuczne o cechach wykrywalności przez detektory;
Znak NSF (National Sanitation Foundation) na produkcie oznacza, iż został on przetestowany i certyfikowany przez NSF International jako zgodny z międzynarodowymi standardami przemysłu spożywczego. Aby uzyskać prawo do korzystania ze znaku NSF producent poddany zostaje surowej ocenie i testom swoich wyrobów, jak również okresowym, rygorystycznym i niezapowiedzianym kontrolom w zakładzie produkcyjnym. Posiadanie certyfikatu NSF potwierdza, że produkty są bezpieczne dla żywności. Nowy model noża bezpiecznego OLFA SK-12  w najlepszy możliwy sposób wychodzi naprzeciw tym wysokim wymaganiom.